tisdag 18 december 2007

Nu har de kommit!I morse kom Lena Nygårdhs upp till provköket med bönan "Signe" & potatislök. Vi kom ju i kontakt med Lena på ett böntest tidigare i våras. Lena är inblandad i Nordiska genbanken & fröupproret som ansvara för att uppföröka fröer på smakrika bönor & lagringstålig lök. Vi har nu fått förtroendet av Nordiska genbanken att introducera dessa härligheter.


(Bönan "Signe" från Åke)

Bönan ”Signe”
Signe bodde i början på 1900-talet på ett torp i Åby i Ramdala socken. I köksträdgården växte bönor och potatislök bland många andra grönsaker som odlades till hushållet. När Signes dotter Johanna gifte sig på 30-talet och flyttade följde sättbönor och sättlök med i packningen och sattes i den nya jorden i Mommelycke. På föräldragårdens jord har bönan och löken fortsatt att växa, nu är det Signes barnbarn Åke som vårdar arvegrödorna

(Potatislök, kan lagras i 2 år)

Potatislök är den lök som odlades runt om i Sverige innan sticklöken eller den gula löken, som vi odlar eller köper idag, blev vanlig. Namnet kommer från att man sätter en lök på våren, i slutet av sommaren har den bildat ett knippe sidolökar. Potatislöken är väl värd att introduceras på nytt då den klarar av att lagras i vanlig rumstemperatur i två år utan att torka, ruttna eller börja växa.


(Det blev nattpass igår, här är ett utav resultaten, en anklever variation)

Inga kommentarer: